podział składników pokarmowych
Składniki pokarmowe dzielimy na:
-składniki budulcowe;
-składniki energetyczne;
-składniki regulujące.
SKŁADNIKI BUDULCOWE -> białka oraz niektóre sole mineralne (np. wapnia, żelaza, fosforu, magnezu) są wykorzystywane do budoy nowych komórek i tkanek oraz odbudowy zużytych.
BIAŁKA -> to związki chemiczne o skomplikowanej budowie, zbudowane z aminokwasów. W białkach występuje około 20 różnych aminokwasów, których większośc zawiera jedną grupę aminową (-NH2) i jedną karboksylową (-COOH). Aminokwasy różnią się dołączonym łańcuchem bocznym-rodnikiem oznaczonym jako R.
Białka pełnią w organizmie wiele ważnych funkcji, m.in.:
-jako przeciwciała dają odpornośc organizmowi;
-stanowią około 20% masy ciała dorosłego człowieka;
-biorą udział w transporcie różnych substancji (np. hemoglobina transportuje tlen i dwutlenek węgla)
-są podstawowym materiałem budulcowym komórek i tkanek organizmu.
BIAŁKA DZIELIMY NA:
–pełnowartościowe (są to białka pochodzenia zwierzęcego, zawarte głównie w mięsie, rybach, drobiu, serach, mleku i jajach).
–niepełnowartościowe (to białka pochodzenia roślinnego, zawarte głównie w grochu, fasoli, soi, bobie raz w takich produktach zbożowych jak: pieczywo, mąka, makarony, kasze).
Ze względu na budowę chemiczną białka można podzielić na:
–proste (proteiny) -> zbudowane z samych aminokwasów. Należą do nich m.in.: albuminy (np. miogen-białko występujące w mięśniach), większośc globulin (np. fibrynogen-białko osocza krwi), skleroproteiny-białka szkieletowe (np. kolagen-białko tkanki łącznej kości, chrząstek i więzadeł oraz keratyna-białko włosów, paznokci, naskórka).
–złożone (proteidy) -> zawierają także części niebiałkowe, takie jak: węglowodany, kwasy nukleinowe, kwas fosforowy. Są to m.in.: fosfoproteidy-zawierające kwas fosforowy (np. kazeina-składnik mleka), glikoproteidy-stanowiące połączenia białka z węglowodanami, chromoproteidy-białka połączone z barwnikami (np. hemoglobina), lipoproteidy-część niebiałkowa to tłuszcze. Do białek złożonych należą również nukleoproteidy-białka zawierające kwasy nukleinowe.
SKŁADNIKI ENERGETYCZNE -> to składniki, których spalanie dostarcza organizmowi energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów wewnętrznych i utrzymania stałej temperatury ciała. Zaliczamy do nich głównie: węglowodany (cukrowce) i tłuszcze.
WĘGLOWODANY (CUKROWCE) -> są zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. Występują w organizmie w postaci cukrów prostych (np. glukoza) i cukrów złożonych (np.glikogen).
-są to związki najszybciej ulegające przemianom;
-są najważniejszym źródłem energii potrzebnej do pracy mięśni;
-źródłem węglowodanów są przeważnie produkty pochodzenia roślinnego. Najwięcej węglowodanów dostarczają produkty zbożowe (mąka, pieczywo, kasze), ziemniaki, warzywa, owoce, cukier i słodycze.
Ze względu na budowę węglowodany można podzielić na: monosacharydy (cukry proste), oligosacharydy i polisacharydy (wielocukry).
Do cukrów prostych zalicza się m.in. glukozę, fruktozę i galaktozę. Glukoza (cukier gronowy) jest powszechnie występującym węglowodanem.
Do grupy oligosacharydów należą m.in. dwucukry (disacharydy). Są one zbudowane z dwóch połączonych cząsteczek cukru prostego. Dwucukrmi są np. sacharoza i laktoza. Sacharoza jest zbudowana z cząsteczki glukozy i fruktozy. Laktozę (cukier mleczny) tworzą cząsteczki glukozy i galaktozy.
TŁUSZCZE (LIPIDY) -> są zbudowane z glicerolu i kwasów tłuszczowych. Ze względu na pochodzenie dzielą się na:
-tłuszcze zwierzęce, których głównym źródłem są : smalec, słonina, masło i śmietana.
-łuszcze roślinne, których głównym źródłem są olej jadalne, oliwa z oliwek i margaryna.
Tłuszcze stanowią ok. 10% masy ciała, wchodzą w skład tkanki tłuszczowej podskórnej (zapas energii).
SKŁADNIKI REGULUJĄCE -> do składników pokarmowych regulujących procesy życiowe w organizmie zaliczamy WITAMINY oraz NIEKTÓRE SKŁADNIKI MINERALNE.
WITAMINY -> to związki chemiczne, które występują w minimalnych ilościach zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, a także regulują przemiany zachodzące we wszystkich komórkach.
SKŁADNIKI MINERALNE -> pełnią podwójną funkcję w organizmie człowieka. Podobnie jak białka są materiałem budulcowym, a ponadto wraz z witaminami regulują czynności organizmu. Składniki mineralne możemy podzielić na:
–makroelementy -> pierwiastki, które organizm potrzebuje w dość dużych ilościach. Zalicza się do nich: wapń, fosfor, magnez, chlor, siarkę, sód i potas.
–mikroelementy -> pierwiastki, występujące w organizmie w ilościach śladowych. Należą do nich żelazo, miedź, cynk, jod, fluor.
Twoja odpowiedź:
Adres Trackback | Subskrybuj komentarze